ULVAMOSPELET – En stund i minnenas dal


Evenemangsdetaljer


Kulturhistoriskt evenemang i Långasjö och Yxnanäs 2020

ULVAMOSPELET – En stund i minnenas dal

Lördag 18 april och söndag 19 april kl 16:00 i Holken Yxnanäs

Söndag 26 april kl 16:00 i Långasjö Bygdegård.

Ulvamospelet är ett krönikespel, skrivet och framfört av amatörer från bygden. Spelet bygger på berättelser, kyrkböcker och domstolsprotokoll, rörande folk och händelser i Ulvamon åren 1920 och 1868.

Ulvamon är ett stort skogsområde på gränsen mellan Småland och Blekinge. Under den stora befolkningstillväxten från mitten av 1700-talet hänvisades många till att söka sig ett hem i denna steniga och skogiga utmark. Här byggdes torp och backstugor, jordkulor, källare och fähus. Som mest bodde här ett par hundra personer på 30 ställen i skogen. Idag finns ingen kvar. Rösen, murar, husgrunder och raserade jordkällare och jordkulor vittnar om den tid som varit. Här fostrades ett segt och uthålligt släkte.

Mitt i Moen ligger Fankens Fasta, en istidslämning med stora granitblock. Den Onde själv regerade här och satte skräck i folk. Ett annat hot var den omtalade Stubina-Svennen som strök omkring i skogen, som fredlös, och hotade med att äta barnahjärtan!

Spelet försöker tolka stämningar och personligheter med hjälp av fakta, humor, dialekt, dramatik, sång och musik.

Som en förberedelse kan man läsa boken Ulvamon – ett gränsland i tid och rum. Finns att köpa på Sparbanken Eken i Långasjö och Älmeboda. Välkommen att dela upplevelsen med oss!

Biljettpris

Vuxen 150:- inkl fika

Barn upp till 15 år  75:- inkl fika.

Förbokning hos Gunilla Johansson 070-514 99 08

Välkomna!

Lämna ett svar