Amerikaner i Ingemundebo

av Lars Bengtsson

Måndagen den 16 september 2013 besöktes Ingemundebo av Steve Anderson och hans hustru Jane.

Lars Bengtsson, Jane och Steve Anderson, Britt-Marie Herbertsson, Nils Tagesson.
Lars Bengtsson, Jane och Steve Anderson, Britt-Marie Herbertsson, Nils Tagesson.

Steve och Jane bor i Sandpoint i Idaho och besökte för första gången Sverige i jakten på Steves släkt.

Jane Andersson, Steve Andersson och Alva Carlsson vid Orrholms torpargrund.
Jane Andersson, Steve Andersson och Alva Carlsson vid Orraholms torpargrund.

Värdar för besöket var Lars Bengtsson och Britt-Marie Herbertsson från Ingemundebos Byalagsförening och från Kalmar Släktforskarförening Alva Carlsson och Nils Tagesson.

Ingemundebo ligger i Långasjö socken och är den nordligaste byn alldeles intill gränsen mot Algutsboda och grannbyarna Moshult och Moshultamåla.

Steve Andersons förfäder:

1869 emigrerade Johannes Petersson (1818-1897) tillsammans med hustrun Eva-Stina Svensdotter (1823-1906). Med på resan följde parets fem barn. Ett av dessa var Carl Alfred (1859-1939).

Charley Porten, ca. 1930.
Charley Porten, ca. 1930.

Carl Alfred bytte efter ankomsten till USA namn till Charley Porten. 1888 gifte han sig med Mary Dahlberg (1860-1922) från Värmland. Charley och Mary fick tre barn.

Ett av dessa var dottern Esther (1893-1982) som gifte sig med Garfield Andersson 1917. Ester och Garfield var Steve Andersons morföräldrar.

Charley Porten blev framgångsrik bonde med stora ägor i Alvarado i Minnesota. Som mest omfattade jordbruket 480 acres (ungefär 400 tunnland). Under den stora depressionen på 1930-talet tycks det mesta ha gått förlorat.

Anknytningen till Ingemundebo:

Charley Portens mor Eva-Stina Svensdotter föddes 1863 i Ingemundebo Västergård 2:6. Hon var dotter till Sven Petersson (1792-1875) och Marie Svensdotter (1798-1843). Sven Petersson var född på gården, som tyvärr inte finns kvar längre. Den fick rivas när järnvägen drogs genom byn 1874 och kom att hamna bara ett tiotal meter från rälsen. Vi hade dock nöjet att kunna visa var huset hade stått och delar av husgrunden med trappsten. Gårdens nuvarande ägare Allan Andersson var vänlig och visade oss tillrätta.

Sven Petersson kom under 1860 -talet att bosätta sig på torpet Orraholm, vars ganska välbevarade husgrund vi också kunde visa. Huset låg endast ett stenkast från sjön Löften.
Huset flyttades på 1920-talet till Moshult, där byggnaden som idag tjänar som snickarbod, där det fortfarande finns att beskåda.
Sven Petersson slutade sina dagar hos dottern Inga Lena i Moshultamåla 1875. Det välbevarade huset, som visades av grannen Rune Elm, blev sista stationen på besöket i Ingemundebo.

Efter lunch hann vi med ett kort besök på kyrkogården i Långasjö, där alla spår efter Sven Peterson och hans familj är borta.
En intressant sak med Sven Petersson, om än inte särskilt smickrande vare sig för senare generationer eller byn, är att han dömdes till fängelse för upprepade stölder. Ett av straffen tycks ha avtjänats på Långholmen under 1860-talet. I brist på tillgång till domböckerna från Konga Härad kan vi bara spekulera i bakgrunden.

Kanske kan någon av Kalmar Släktforskarförening sprida ljus över Sven Peterssons öde?